Yeşil Çağın Yeşil Uygulaması “Green IT”

Yorum yapılmamış Share:

Zamanında ekonomik performans adı altında yapılan işlemler enerji tüketiminin artmasına sebep oldu. Ekonomik performansı arttırarak fayda elde edeceğimizi düşünürken, yüksek seviyede karbon salınımına sebep olduk ve dünyanın sıcaklık oranları ciddi seviyelere yükseldi ve yükselmeyede devam ediyor.


Bu sebeple hayatımızın her alanında bize kolaylıklar sağlayan yenilikçi teknolojileri üreten şirketler ve bu şirketleri denetleyen kurumlar, iklimin ve dünyanın korunmasına yönelik düşük enerji kullanımını sağlamak zorundalar.

Bunun için alınması gereken tedbirlerin başında gelen sektör ise bilgi ve iletişim teknolojileri alanıdır. Çünkü uzmanların tahminlerine göre küresel CO2 emisyonlarındaki yaklaşık yüzde ikilik oranın, bilgi ve iletişim teknolojisi ürenlerine ait olduğu düşünülmektedir. Bu amaçla dünya genelinde yayılan Green IT operasyonları önemli ölçüde başarılar sağlamaya devam ediyor.

Bu gelişen trendleri takip eden ve durumun vehametinin farkına varan bazı ülkeler bu konuda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Güney Kore, Danimarka ve Japonya gibi ülkeler, Green IT uygumalarında başı çeken ülkeler konumunda. Özellikle Güney Kore uyguladığı hükümet politikalarıyla bu alanda dünya lideri olma yolunda ilerliyor. Oluşturduğu fonlarla bu alanda çalışan şirketleri destekleyerek önemli adımlar atılmasına imkan sağlıyor.

Green IT furyasına katılan belli başlı şirketler ise bu alanda yeni sektörlerin ortaya çıkmasına sebep oldular. Green IT uygulamalarını kullanan bu firmalar çok büyük ölçüde ekonomik atılımlar elde ettiler. AMD, HP, Intel ve Sun gibi firmalar IT operasyonlarında birleştirme ve sanallaştırma teknolojilerini uyguladılar ve enerji maaliyetlerini önemli ölçüde düşürürek büyük başarılara imza attılar.

İlk etapda yeşil enerji alanında yapılan uygumalar, çok büyük maliyetler gibi gözükse de önemli ölçüde getirileri olmakta. Gerek kanuni zorunluklar gerekse de şirket politikaları sebebiyle büyük ölçüde sanal depolama işlemlerini kullanan şirketler ise bu işin diğer boyutu. Yaptıkları işlemler sebebiyle yüzlerce sunucuları devrede tutmak zorunda kalıyorlar. Bu zorunluluk şirketlere hem sunucu maliyetlerinin artışı hem de mekan bazında yüksek meblağlar ödemek zorunda bıraktırabiliyor. Çünkü geniş mekan ve fazla sunucu sayısı beraberinde enerji kullanımının artışına, soğutma sistemlerinin kullanım oranlarının yükselmesine neden olmakta. Bu alanda büyük adımlar atan HP çözümleri ise şirketlerin sunucu maliyetlerini olabildiğince aşağıya çekmekte. Kullandığı Green IT teknolojileri sayesinde eskiden birçok sunucunun yaptığı işlemleri küçüp çaptaki sunucularda toplayabiliyorlar.

Fakat üzülerek görülüyor ki, bazı şirketler günümüzde çevreye duyarlı teknolojierin geçerliliğini kabul etmiş olsa da, iş uygulama safhasına geldiğinde kabul ettikleri oranda uygulamaya geçemeyebiliyorlar. Yapılan araştırmalara göre çevre duyarlılığının önemli olduğunu kabul şirkelerin, anca dörtte biri Green IT uygulamalarını kullanır duruma geçebilmiştir.

Buna rağmen gelişen ve yeni düzenlerin oluşturuldğu dünyada şirketler ve hükümetler, artık çevreci bir serüvene doğru yol almak üzereler. Enerji maliyetlerini düşürecek olan projelere artık sıcak bakılmaya başlandı. Projelerin süreleri kısaltılarak çok daha hızlı geri dönüşümler oluşturmaya başladılar.

Son durumda her ne kadar şirketlere ve hükümetlere çok büyük vazifeler düşsede, biz son kullanıcılar da bu noktada yönlendirici pozisyondayız. Örneğin faks, fotokopi, yazıcı, tarayıcı gibi cihazları ayrı ayrı kullanmak yerine, bütün bu özelliklere sahip tek bir makina kullanmamız hem bize hem de çevreye fayda sağlayacaktır. Evlerimizdeki eşyaları seçerken, özellikle beyaz eşyaları, ekonomik olanlarını tercih etmemiz bize fark kazandıracaktır. Enerji sayfiyatının artmasında önemli yeri olan iletişim cihazlarının, kullanım oranlarını elimizden geldiği kadar düşürebiliriz. Değişik mekanlarda yaptığımız toplantılarımızı tele konferans sistemine dönüştürerek her seferinde yollara düşerek CO2 salımını önleyebilmek elimizde.

Artık dünyada bütün rüzgalar Green IT uygumaları yönünden hızıl bir ilerleyiş içerisinde. Bizlerde elimizden geldiği kadar bu yönde titizliğimizi öne plana çıkarmalıyız. Bilinçli tükerek, etrafımızdakileri de bilinçlendirmeliyiz.

Previous Article

İşi profesyoneline bırakınız…

Next Article

Yalan ve Doğrular!

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.