Kitap okumak! Neyi Okumak? Niçin Okumak?

Yorum yapılmamış Share:

Hepimizin de aşina olduğu gibi kitap okumaya masallar, çizgi romanlar, küçük hikayeler süreci neticesinde başlanır. Babalarımızın çocukluklarından Teksas, Tommiks, Tenten gibi çizgi romanlar büyük rağbet görür ve yüzlerce defa el değiştirirmiş.

Bilindiği gibi Teksas, Amerika’nın İngiliz işgalinden kurtuluşun destanlaştıran bir misyon üstlenirken, Tommiks ise kızılderililerin çok vahşi olduklarını gözler önüne serip yapılan soykırımın göz ardı edilmesini misyon edinmiştir. Beyazların sunduğu sahte medeniyet ve büyük bir direniş vardır.

Bu konu ile ilgili Amerika sonradan işgalci bir zihniyet güttüklerini itiraf ederek özür dilediler ama iş işten geçmiş oldu. Büyük bir kültür ve medeniyet yok oldu.

Red Kit ise bunların aksine her iki tarafı da bilen ve her iki taraf için de kıymetli bir figür şeklinde karşımıza çıkıyordu. Kısmen arabulucuk yaparken, sık sık barış çubuğu tüttürerek de efsaneler arasına girmiştir. Ayrıca iç işlerinin de kahramanıydı ve o zamanın FBI kurumu gibi çalışıyordu. Birçok bölümünde başının belası daltonların peşinden koşarak, onları çölün ortasındaki yüksek duvarlarla çevrili hapishaneye tıkmasını zevkle okumuşuzdur.

Tenten ise adeta CIA gibi çalışır ve ülkeden ülkeye gezerek kötülerle mücadele ederdi. Amerika’nın seçtiği ve kötü olarak lanse edilmesi gerekenlerin peşinden koşar ve adeta dertlerini verirdi. Özellikle Afrika’nın kuzeyinde yapmış olduğu görevlerde, müslümanları küçümsemesi ve alaya almasının haddi hesabı yoktu.

Babam bir seferinde yolu himelayalara düşen Tenten sebebiyle, havada uçan budistleri öğrendiğini söylerdi. Televizyon yok, gezi kitapları yok, şimdiki belgeseller yok. Koca ayaklı kar adamı Yeti’yi de orada okumuşdum.

Netice kendi küldürümüzün kahramanlarına, kendi coğrafyamızın özelliklerinden, güzelliklerinden habersiz olarak büyüdük. Çok şükür bizim çocuklarımız bizden daha nasipliydi. Türkiye Çocuk dergisi, Delibalta, Hızır Bey gibi kendi kültürümüzü yansıtan kahramanlarla büyüdüler. Bu arada birçok anlamda çocuklarımıza ders veren Çekirge Çetin’i de unutmamak lazım. Şimdilerde çıkan Divanyolu Dergisi’de bu anlamda büyük bir misyon yüklenmiştir. Çekirge Çetin sayesinde bir edebiyat dergisinin çocuklar için de eğlenceli hale gelmesini sağlıyor.

Bu yüzden hepsi için bir kelime yeter diyoruz.

Teşekkürler…

YAZAN: Misafir Yazar

Previous Article

Çanakkale Geçilseydi

Next Article

Devlet olmanın yolu Karacahisar’dan geçer

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.