Son gelinen noktada internet artık elimiz ayağımız kısacası her şeyimiz haline geldi. Yazışmalarınızı, izlemek istediğiniz filmleri, paylaşmak istediğiniz dosyaları hep internet üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. Yani artık internetin ve internetin yapabileceklerinin bir sınırı yok.
Gerekli imkânları sağladığımız müddetçe, sınırsız veri depolama imkânına da sahibiz. İşte bu noktada sormamız gereken çok önemli bir soru ortaya çıkıyor. Peki, internet bu kadar elimiz ayağımız oldu da, biz bu internete ne kadar güvenebiliriz?
Çünkü bazı kullanıcılar bilgilerini, sadece internet üzerinde saklıyor ve hatta bunun için herhangi bir bilgisayar taşıma ihtiyacı da hissetmiyor. Bulunduğu herhangi bir yerden internete girerek istediği bilgisine ulaşabiliyor ve işlemini gerçekleştirebiliyor. Yani internet, verileri bizim için saklıyor, istediğimiz yerde ve istediğimiz zaman zarfında bize ulaştırıyor, ayrıca belirttiğimiz gibi herhangi bir şekilde bilgisayar taşıma ihtiyacı hissetmediğimiz için, bilgisayarım çöktü derdiyle uğraşmamıza da gerek kalmıyor.
Elbette bu sistemin kolaylığının yanında, bize sağlayacağı kötü yönleri de yok değil. Çünkü size koştuğu şart çevrimiçi olmanız. Eğer çevrimiçi olamamak sizin ile ilgili bir problem değilse, daha büyük sıkıntılar yaşayabiliyorsunuz.
Örneğin geçen zamanlarda Akdeniz ve Süveyş kanalının altından geçen, Avrupa, Asya ve Ortadoğu’yu birbirine bağlayan fiber optik kablolardan birkaçının, yer sarsıntıları sebebiyle kopması kıtalararası kesintilere sebep oldu. Bu da kullanıcılara mecburi çevrimdışına sebebiyet verdirdi. Bu noktada gelişen bu teknolojiye rağmen uzmanlar, bilgilerinizin mutlaka yedeklerini artık boyutları yeteri kadar küçülen harici belleklerde taşımanız gerektiğini belirtiyorlar.
Peki, bunu da yaptık, bununla bitiyor mu? Hayır. Gelelim diğer konuya. Bundan sonra karşımıza birde şifreleme işlemleri çıkıyor. Her şeyi iyi anlamda görürsek, yani kabloların kopmadığını, internete güvendiğinizi ve bütün felaket senaryolarını görmezden geldiğinizi düşünelim. İşte bu noktada devreye giren ve kesinlikle yapmamız gereken ve herkesin artık bu konunun ne kadar önemli olduğunun bilincine vardığı şifreleme işlemleri önem kazanıyor.
Çünkü Amerikan, İngiliz ve dünyada bu konuda söz sahibi olan ülkelerin yasaları, veri koruma ve güvenlik yönünden internet üzerindeki veri korumasını desteklemiyor. Bu sebeple kullanıcılar bu konuda sahipsiz durumda kalıyorlar. Yapılacak işlem ise bilgilerinizin saklandığı hizmet sağlayıcılarından, güvenlik riskleriyle ilgili bilgilendirme isteme şartını ön planda tutmanız.
Şifreleme işlemine gelirsek, Türkiye’de yapılan araştırmaya göre kullanıcılar, bütün önemli işlemleri için aynı şifreyi kullanıyorlar. Her ne kadar bu işlem, kullandığı yerlerdeki şifrelerini unutmamak ve bu sebeple mağduriyet yaşamamak için yapılsa da, uzmanlar bu durumun kesinlikle büyük bir risk oluşturduğunu açıkça ifade ediyorlar. Bu nokta ise bizim aşmamız gereken en önemli noktalardan bir tanesi. Tabi güvenlik açısından bu da yeterli olmuyor.
Dünya devi haline gelen teknoloji firmaları, her işlem için farklı şifreler ve farklı karakterler kullanılması gerektiğini ve buna ek olarak ise e-posta ve SMS yoluyla doğrulama desteğinin de yapılması gerektiğini belirtiyorlar.
Verilerimizin güvenliği ve depolanması ile ilgili her dönem farklı farklı felaket senaryoları ve bunun karşılığında güvenlik uyarıları yapılmaya devam ediliyor. Elbetteki biz bunları gözardı etmeyeceğiz ve elimizden geldiğince önlemini alacağız. Fakat neticede iş bizim karar vermemize bakıyor.
Vereceğimiz karar nedir? En mahrem bilgilerinizin yok olması mı, yoksa başka birilerinin ellerinde olmasımı (her ne kadar güvenli olsa da) sizin için önemli.
Aslında bu gelişen teknolojide yapabileceğimiz çok fazla birşey yok. Elimiz mahkûm bazı durumlara katlanmak ve bazı sistemlere güvenmek zorundayız. Bunları yapmazsak sistemin dışında kalır ve gerek iş hayatı bakımından, gerekse de diğer konularda başarıya ulaşamayız. Çünkü dönemimizde; teknolojiye ayak uyduran çalışanlar ve yöneticiler ayakta kalabiliyor. Anlayacağınız öyle vaya böyle bu işi yapacağız, tabi önlemleri de alacağız.
Kendine ve internetinize güvenmeniz dileğiyle…