Eyvah! Sultan Fatih’in annesi Sırp imiş!

Yorum yapılmamış Share:

“Maalesef Sultan Fatih’in annesinin Sırp olması, buz dağının sadece görünen kısmı ve mesele bu kadar basit değil. Yıldırım Beyazid’in annesi Bulgar, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi ise Yahudi imiş.

Eyvah ki ne eyvah! Eğer biz yıllardır kendimize ecdat diye bunları bellediysek, bize yazık.

Böyle bir ecdat nasıl olabilir, bizim atalarımız dediğimiz o koca padişahların anneleri nasıl Türk değil de Sırp, Bulgar, Yahudi veya Rum olabilir. Artık bu saatten sonra biz onlara ecdat demekten imtina etmeliyiz…”

Bu, Osmanlı Padişahlarının annelerinin birçoğunun yabancı olduğunu öğrenen bir okuyucumuzun feryadının abartılmış bir versiyonu.

Görüşlerine saygı duymakla beraber, bazı önemli noktalara açıklık getirmek istiyoruz…

Bir padişahın annesi, farklı bir milletin ismi ve inanışıyla saraya gelmiş olabilir ancak sonrasında yani padişahın hanımı olduğunda artık o bir Müslümandır ve onun için geçmişinin önemi kalmamıştır. Artık ötesine, berisine bakılmaz ve koskoca Osmanlı İmparatorluğu’nun Valide Sultan’ı veya adayıdır.

Sadece padişahlara hanımlık yapmanın haricinde, Osmanlı’nın kültür ve medeniyetine sağladıkları faydaları göz ardı etmek büyük haksızlık olur. Birçoğu günümüzde bile, yaptırdığı imaretler ile ve binlerce fakir ve garibe yaptıkları yardımlarla gönüllerde taht kurmuşlardır. Aslı ne olursa olsun, onlar da her Osmanlı gibi vatanı ve devleti için elinden geleni yapmaya çalışmıştır.

Bu yüzden, saraya geldiklerinde başka dinden veya ırktan olmalarının onlar için önemi yoktu ve bizim için de hiçbir önemi yoktur.

Osmanlı Devleti bir Türk devleti idi ancak kimseyi Türklük çatısı altında birleştirmedi. Kimseye zorla böyle bir tahakkümde bulunmadı. Zaten böyle bir çaba da asla netice vermezdi. İmparatorluğun yüzyıllar boyunca ayakta kalabilmesinin en büyük sebebi, İslamiyet çatısı altında birleşilmesiydi. Müslüman olduktan sonra Türk, Kürt, Çerkez veya başka bir milletten olması hiçbir zaman önem teşkil etmedi hiçbir zaman.

Jön Türkler’in Osmanlının son zamanlardaki çabalarının ise nasıl kötü sonuçlar doğurduğu ortada. Koskoca devlet Türkleştirme sevdasıyla darmadağın oldu.

Çatının İslamiyet olduğunu söyledik ama şunu da belirtmek gerekir ki; hiçbir zaman diğer dinlere mensup olan vatandaşlarına da eziyet etmedi. Her zaman adalet ile davrandı. Onların ibadet etmelerini mani olmadı ve mabetlerini yıkmadı. Şu an modern dediğimiz dünyada bile olmayan, inanç özgürlüğünü o yıllarda sağladı.

İşte bu yüzden bir önceki yazıda belirttiğimiz gibi Müslümanı, Yahudisi, Hristiyanı veya Türkü, Kürdü, Çerkezi öksüz ve yetim kaldı. Bu sebeple dünya bir daha eskisi gibi asla olamaz ta ki; Hazreti Mehdi gelene ve İsa aleyhisselam ile zaferden zafere koşana kadar…
…………
Not 1: Valide Sultan’ların eserleri ve yaptıkları işler ile detaylı bilgilere, İbrahim Pazan Bey’in Padişah Anneleri-Eserleriyle Valide Sultanlar isimli kitabından ulaşabilirsiniz.

Not 2: Fatih Sultan Mehmet Han’ın annesi Hüma Hatun’dur ve Sırp değildir Candaroğulları Beyliği’nden gelmedir. Kanuni Sultan Süleyman Han’ın annesinin adı ise Ayşe Hafsa’dır ve Kırım Hanlığı’ndan gelmedir.

Previous Article

Şehzade Cem’den Papa’yı şaşkına çeviren cevap!..

Next Article

Kültür hazinesi köylerimiz nereye gidiyor?

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.