Biz mi interneti kullanıyoruz, internet mi bizi kullanıyor?

Yorum yapılmamış Share:

İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, 17. Türkiye İnternet Haftası Etkinlikleri kapsamında Nevşehir’de düzenlenen ”Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar ve PARDUS” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.


Akgül konuşmasında; dünyadaki her 4 kişiden birinin internet kullanıcısı olduğunu ve internetin günümüzde artık kütüphane olarak algılanmaktan daha da öteye gittiğini belirtti.

Sayın Akgül’ün verdiği bu bilgiler, bizleri sevindirse de bir nebze de üzdü. İnternet kullanımının bu derece artması, insanların eğer araştırma ve öğrenme duygularını körüklüyorsa, buna sevinmemek mümkün değil. Lakin bu kullanım şekli tam tersine insanları bilgisayar karşısına kilitliyor, nice ailelerin ve şirketlerin yıkılmasına sebep olan internet uygulamalarının kullanılmasını sağlıyorsa bu ciddi anlamda bir tehlike demektir ve çok üzücüdür.

Dünyada interneti rahat kullanabilmek adına ve internet üzerinden yapılan mesajlaşmalar neticesinde boşanma olaylarına, internet üzerinden oynanan online oyunlar ve iletişim platformları yüzünden kaybedilen hayat hikayelerine artık çok rastlamaya başladık.

İnternetin sağladığı imkanlar düşünüldüğünde, interneti bir nükleer başlık olarak nitelendirebilmemiz mümkün. Bilindiği gibi bir nükleer başlık kendi başına tetiklendiğinde, sadece o sırada etrafında olan insanlara zarar verir. Fakat bu nükleer başlık bir bomba vesilesiyle tetiklendiğinde, çok büyük bir patlama ve yıkım oluşturur. Ayrıca nükleer maddeler enerji gibi faydalı amaçlar için kullanıldığı takdirde faydası çok büyük, kötü niyetle kullanıldığı takdirde ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi oluşturacağı yıkım büyük oluyor.

İnterneti de bu şekilde yorumlayabiliriz. İnternet iyi maksatlar için kullanılır ve peşinden kitleleri bu yönde sürükleyebilirse kimsenin bir diyeceği olmaz. Lakin, tersi olur peşinden kitleleri felaketlere sürüklerse, oluşturacağı yıkım bir nükleer bombadan bile fazla olur. Bunun neticesinde kişinin şahsen göreceği zararlar da işin cabası olur.

Tahmin edilebileceği gibi internet bizim yaşıtlarımızı ve özellikle de bizden sonraki nesli ciddi anlamda tehdit ediyor. Kucağında internet ve bilgisayarla doğanları zaten söylemeye bile gerek yok. Zaten onlar ellerinde nükleer bir başlık taşıyorlar. Eğer ailelerinin müdahelesi olmazsa, bu başlık nükleer bir bomba haline çok kolay bir şekilde gelebilmekte.

Bizden önceki nesile gelirsek zaten büyük bir kısmı internetin zararlarından habersiz, hatta interneti bile kullanmıyorlar. Bir kısmı ise sadece günlük haberleri ve olayları takip ediyor. Arada nadir de olsa, interneti derinlemesine kullanan, araştıran ve o yaşına rağmen biz gençleri utandıracak derecede interneti yararlı bir şekilde kullananlar da yok değil elbette.

Peki interneti nasıl kullanmalıyız?

Bence son yılların en önemli sorularından ve asla cevabı tam olarak belli olmayan bir soru. Bizim bu soruya cevap bulabilmemiz mümkün değil, buna gücümüz yetmez. Ama elimizden geldiğince bildiklerimizi ve öğrendiklerimizi anlatmaya gayret edelim.

Zararlı kullanım şekillerini düşünürsek, birinci sırayı interneti kullanırken odaklanamamak alır. Peki interneti kullanırken odaklanmak nasıl olur?

Örneğin; küresel ısınma ile ilgili bir araştırma yapıyorsunuz. İnternete girdiniz ve araştırmaya başladınız. Araştırma esnasında karşınıza küresel ısınma ile dolaylı yoldan ilgili olan bir konu karşınıza çıkıyor ve siz bir anlık merakınızın kurbanı oluyor ve o konuya da dalıyorsunuz. Sonra başka bir konu, sonra başka bir konu derken bir de bakıyorsunuz ki, küresel ısınma derken kendinizi hafta sonu oynanan derbi maçında bulmuşsunuz.

Bazen sonuçlar bu kadar da masum olmayabiliyor. Bu sebeple sadece araştırdığınız konuya odaklanıp, sadece o konunun peşinden gitmek interneti faydalı kullanma açısından size çok büyük bir artı sağlayacaktır.

Diğer önemli bir konu ise, gayesiz internet kullanımı. İnternetin başına asla bir gayeniz olmadan oturmayın. Mutlaka kafanızda bir konu belirleyin ve o konu üzerinden gidin. Bu konu oyun bile olsa serseri mayın şeklinde internette dolaşmanıza engel olur. Aksi olduğu durumda ise, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kendinizi değişik değişik konuların ortasında bulursunuz ve kaybolursunuz. İnternet çöplüğünün tam ortasına düşersiniz.

Bütün bu sebepler göz önüne alındığında ve internete sırf girmek için değil de bir gaye için girildiğinde internet fayda sağlanabilir duruma gelir. Canınız sıkıldığında bile kendinize bir sebep bulup, ondan sonra internete girmek lazım. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu zararlı bir oyun da olsa, bir gayeniz olduğu için zararı belirli seviyede kalır. Aslında bu ikinci madde, ilk maddeyle çok benzerlik taşıyor gibi gözükse de, en azından ilk maddede odaklandığınız bir konu var. Fakat bu maddede bunu da sağlayamadığınız için tehlikenin boyutu artıyor.

Kötü kullanım neticesinde internetin sebep olacağı zararları bu kadar kısa bir yazıda anlatmak elbette mümkün değil. Lakin yukarıda bahsettiğimiz iki madde uygulandığında, interneti bilinçli kullanma açısından çok büyük bir fayda sağlanacaktır. Şunu da unutmamak gerekir ki; artık internet, zarar açısından televizyonun zararlarının bile önüne geçmiş durumda.

Öğretici internetler dileğiyle…

Previous Article

9.600 kb/s’lik hızdan, 24 Mbit’lik hıza…

Next Article

Teknolojinin kucağında cahillik ve asosyallik kavramı…

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.